Almedalsveckan inleddes med Björklund

Almedalsveckan inleddes på söndagskvällen med folkpartiledaren Jan Björklund. Intresset från de politiska partierna är på topp och trots att det är två år till nästa riksdagsval kommer alla partiledare att framträda i veckan. Det är något av en valrörelse i miniatyr och Jan Björklund angrep socialdemokraterna och Mona Sahlin.

– Under den tid som Mona Sahlin var arbetsmarknadsminister växte arbetslösheten lavinartat i Sverige. Nu erbjuder sig Mona Sahlin att ta ansvar för hela Sverige och mitt råd till svenska folket är att ni ska akta er noga, sa Jan Björklund.

Jan Björklund angrep också bland andra socialdemokraternas sjukvårdspolitiska talesman Ylva Johansson för att ha använt sig av hushållsnära tjänster trots att hon är motståndare till den formen av tjänst.

Jan Björklund förklarade att han inte alls är orolig för regeringens låga opinionssiffror. Dels därför att regeringen har fattat en rad tuffa beslut som inte alla gillat och dels för att han tror att oppositionens regeringsalternativ kommer att granskas hårdare.

– Vi är såklart och jag är såklart helt medveten om att opinionsläget just nu är motigt för regeringen. Ändå vill jag säga att jag är helt lugn för valåret 2010 och eftersom halvtid på mandatperioden nu passeras är det dags att granska oppositionens alternativ lite noggrannare, sa Jan Björklund.

I sitt tal tog Jan Björklund åter upp folkpartiets krav på att kärnkraften ska omvärderas och användas för att skona miljön. Något som knappast gillas av centerpartiet som uttryckt irritation över folkpartiets sätt att hantera frågan.

Björklund ställde sig också helt bakom finansminister Anders Borgs och moderaternas planer på ytterligare sänkt skatt för de som jobbar från 1 janauri nästa år och även sänkt statsskatt. Björklund vill också sänka bolagsskatten från nuvarande 28 procent. Något som finansminister Anders Borg tidigare också sagt är nödvändigt. (Ekot)

Erik Ridderstolpe, Visby
erik.ridderstolpe@sr.se