Anmälningarna till handikappombudsmannen ökar

Trots allt prat om bättre villkor för personer med funktionsnedsättning, verkar inte mycket hänt. Antalet anmälningar till HO, handikappombudsmannen, som gäller otillgänglighet barar ökar. Hittills i år har tre gånger så många anmälningar gjorts som samma period förra året. (P4 Extra)

Maria Johansson, förbundsordförande i De Handikappades Riksförbund menar att tillgängligheten måste betraktas som en diskrimineringsfråga. Trots att anmälningarna om otillgänglighet ökar är Maria Johansson övertygad om att de bara är en bråkdel av att ställen som är otillgängliga som anmälas.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni håller med om att bristande tillgänglighet är diskriminering

Men det är inte diskrimineringslagen som ska förbättra tillgängligheten utan det är den nationella handlingsplanen för handikappolitiken, som säger att innan år 2010 är slut ska alla offentliga miljöer enligt lag vara tillgängliga för alla.
Nyamko Sabuni  berättade också att regeringen har tillsatt en ny utredning som ska lägga fram ett lagförslag om vad som ska vara grunden för att otillgänglighet ska betraktas som diskriminering. (P4 Extra)