Maria Wetterstrand i Almedalen. Foto: Scanpix

Wetterstrand markerade mot Sd

Liksom kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund valde även miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand att gå till angrepp mot Sverigedemokraterna när hon under torsdagskvällen talade i Almedalen i Visby.

Läs också:

– I dag har alltså miljöpartiet och socialdemokraterna deklarerat att vi inte under några som helst omständigheter kommer låta en rödgrön regering vara beroende av ett parti som Sverigedemokraterna, säger Maria Wetterstrand, språkrör för miljöpartiet.

Den större delen av talet valde ändå Maria Wetterstrand att ägna åt miljöpolitiken där hon talade om två förlorade år sedan regeringen tillträdde. Hon räknade upp flera förändringar som miljöpartiet kräver, som en tredubbling av kollektivtrafiken, en fördubbling av kapaciteten i järnvägstrafiken och också ett stopp för planerna på oljeutvinning utanför Gotland.

– Min rekommendation till statsministern är, försök inte bara sno vår retorik om klimatet. Sno även vår politik.

Maria Wetterstrand berörde också, som flera andra partiledare redan gjort i Almedalen, den hett diskuterade FRA-lagen. Hon sa att socialdemokraterna och miljöpartiet kommer att riva upp lagen om det blir en rödgrön regering efter nästa val.

– Genom en sådan överenskommelse blockerar vi möjligheten för sossarna att göra upp med övervakningshögern. Det är vi som är garanten för att lagen rivs upp och inte bara omarbetas till någonting nästan likadant. (Ekot)

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista