Reinfeldt slopade vardagspolitiken

Statsminister Fredrik Reinfeldt var den siste talaren under årets Almedalsvecka i Visby och han valde en helt annan inriktning på sitt tal än de andra partiledarna. Statsministern pratade inte om vardagliga politiska frågor, och han gick inte heller till angrepp på de andra partiledarna. Istället talade han som ordförande i den Europeiska unionen.

– Jag har sett Sverige mogna i sitt medlemsskap. Vi började som en del andra med att säga att vi ska åka dit för att komma hem med nationella fördelar. Men vi har insett att det riktiga är att driva huvudfrågor framåt tillsammans med andra. Det är bra för Sverige när EU levererar resultat och står starkt. Det är en resa vi har gjort och som jag tror att en del andra medlemsländer fortfarande har kvar att göra.

En stor del av sitt tal använde Fredrik Reinfeldt till att ge sin bild av Sveriges historia. Hur vi har blivit till det folk vi är i dag.

Han pratade också om ordförandeskapet i EU och om hur viktigt det är.

Det tredje stora ämnet var växthuseffekten. Men inte heller i denna fråga levererade statsministern några nyheter. I stället betonade han vikten av att världens länder tillsammans måste hitta lösningarna.

– Sverige har precis tillträtt som ordförande i EU och stora utmaningar kring klimatfrågan och finanskris ligger framför oss. Det tror jag betyder väldigt mycket också för svenska väljare att vi använder vårt historiska inflytande för just de frågorna och därför vill jag berätta om hur jag ser förutsättningarna i de frågorna, säger Fredrik Reinfeldt.

Om jag säger att du låter statsmannalik när du talar vad säger du då?

– Ja, det vet jag inte. Men jag tyckte att det var på sin plats att teckna en bild av också Sveriges utveckling i en stund när vi alltså är ordförande i Europeiska unionen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se