ALMEDALSVECKAN

Ordförandeskapet i fokus för Reinfeldt

Sista talare ut i årets Almedalsvecka på Gotland var statsminister Fredrik Reinfeldt. Och han påannonserades högtidligt av moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Efter en lättsam inledning började Fredrik Reinfeldt sitt tal. Ett tal där EU och ordförandeskapet fick stor plats och som också mycket handlade om vår histora.

Det var statsmannen Fredrik Reinfeldt som också talade om växthuseffekten och om hur världens länder tillsammans måste hitta lösningarna.

Och statsministern betonade sitt viktiga uppdrag som EU:s ordförande, samtidigt som han skickade signalen att makten inte kommer att stiga honom åt huvudet.

– Nu gäller det att visa att vi är redo att ta ansvaret, att leda Europeiska unionen. Under ett halvår kommer faktiskt världens ögon att vila på Sverige. Vad vi säger kommer nu att spela större roll. Men, medborgare i mellanmjölkens land, vi ska vara ödmjuka, vi ska minnas att med makt följer ansvar. Vi ska aldrig igen återgå till att kommentera och framställa oss som överlägsna. Det är inte vägen att använda inflytande. Det är inte vägen att göra skillnad i världen, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se