Miljöpartiets Peter Eriksson i Almedalen

Tidig kritik mot Reinfeldts ordförandeskap

Statsminister Fredrik Reinfeldt borde använda ordförandeskapet i EU till att få fram en uppgörelse om hur notan ska betalas när växthuseffekten ska hejdas, sa Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson när han talade på politikerveckan i Visby i går kväll.

Ordförandeskapet har just börjat, men Peter Eriksson har redan kritik att komma med.

– Det handlar om att möta de fattigare ländernas tydliga och rimliga krav på att vi i den rika världen måste ta ett ekonomsikt ansvar utöver det vi själva måste göra här på hemmaplan. EU-toppmötet på midsommar gav därför det svenska ordförandeskapet i uppdrag att ta fram ett förslag till oktober, men Reinfeldt vill inte, sa Peter Eriksson i sitt tal.

Enligt Peter Eriksson duckar Fredrik Reinfeldt för ansvaret att leda förhandlingarna om vad de rika länderna ska betala för den klimatuppgörelse som måste till för att hejda uppvärmningen av vår planet.

Nyckeln till att stoppa växthuseffekten är att radikalt minska utsläppen av så kallade växthusgaser, till exempel koldioxid.

Det kostar dock att minska utsläppen och de fattiga länderna i världen, som inte själva har orsakat några stora utsläpp, vill få hjälp med sina kostnader. Här tycker Peter Eriksson att regeringen brister i ansvar och försöker smita undan.

Själv är Peter Eriksson beredd att vara med och betala, även om han i dag inte vill säga hur mycket.

– Jag har ingen exakt siffra på det. Gordon Brown la fram ett förslag i förra veckan som handlade om hundra miljarder dollar om året, totalt sett. Det är förmodligen den eller lite större storleksordning det handlar om, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se