Miljöpartiets Peter Eriksson i Almedalen

"Förbättra sjukersättning och a-kassa"

I fredags kväll talade Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i Almedalen i Visby. Han angrep regeringens förändringar av sjukersättning och arbetslöshetskassa.

Enligt Peter Eriksson ställs så höga krav att sjuka och arbetslösa tvingas leva på socialbidrag.

En enkelbiljett ut ur trygghetssystemen kallade han regeringens politik och sa att gränsen för långtidssjukskrivna på 550 dagar kommer slå till mot 20 000 sjuka vid årsskiftet då de mister sin sjukersättning.

– Det stämmer att vi har fått en skattesänkning, men har vi fått ett bättre samhälle? Den här politiken drabbar inte bara sjuka och fattiga. Den drabbar oss alla genom att vi vänjer oss vid ett samhälle som är kallare och hårdare och allt mer hänsynslöst. Min åsikt är att Sverige är värt en bättre regering. Vi som lever i det här landet mår bättre om vi bryr oss om varandra lite mer, sa Peter Eriksson i sitt tal.

Peter Eriksson argumenterade för att det kommer att bli en förändring av sjuk- och arbetslöshetsersättningen om de rödgröna partierna vinner nästa års val. Försäkringskassa och arbetslöshetskassa ska då slås samman sa Peter Eriksson.

– Vi vill ha ett trygghetssystem som är på riktigt. Vi vill att sjukförsäkring och a-kassa samlas i en gemensam myndighet med en dörr in för att minska riskerna för att människor hamnar utanför, skuldbeläggs eller kommer i kläm.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se