Metall säger ja till lägre ungdomslöner

Fackförbundet IF Metall kan tänka sig att återinföra systemet med introduktionslön för ungdomar, som fanns under 1990-talet. Enligt förbundet kan det underlätta för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Vi är beredda att sätta oss ned och diskutera någon modell. Jag tycker att det där är en så viktig fråga och det är också ett ämne som debatteras nu och där tycker jag att parterna har ett ansvar att se över. Kan vi göra något som gör att ungdomarna faktiskt kommer in i företagen så ska vi försöka hitta någonting, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Ungdomsarbetslösheten ligger runt 25 procent idag, siffran kan variera lite, bland annat beroende på hur man väljer att räkna ungdomar som studerar och samtidigt letar arbete.

De flesta bedömare menar också att ungdomsarbetslösheten kommer att stiga, bland annat eftersom de unga som kommer ut på arbetsmarknaden har svårt att få jobb, och dessutom eftersom många unga förlorar jobbet under lågkonjunkturen.

Under 1990-talet, då ungdomsarbetslösheten också var hög, fanns det inom IF Metalls område en speciell lösning för ungdomar med en ingångslön på 75 procent av den lägsta lönen enligt avtalet. Å andra sidan var kravet att ungdomarna samtidigt skulle få utbildning på företagen. En form av lärlingssystem i industrin alltså. Och det kan IF Metall tänka sig att återinföra.

Det var IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä som gjorde utspelet under en debatt i Almedalen i dag och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe tycker att det låter intressant.

– Jag tror att alla inser att det inte går att ha en ungdomsarbetslöshet långsiktigt som ligger över 30 procent. Det går inte att han en som ligger på 25 procent heller, utan vi måste försöka göra något som gör att ungdomar får arbete. Det tycker jag är positivt. Sedan får vi se om vi kan komma fram till något som kan tänkas bidra till detta, säger Anders Weihe.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se