Ekonomiprofessor spår finanskrisens slut

Den amerikanske ekonomiprofessorn Kenneth Rogoff var i dag i Almedalen. Han var betydligt mer optimistisk nu än vad han var förra året, och Rogoff tror att det värsta nu är över.

Förra året i Almedalen förutspådde Kenneth Rogoff, ekonomiprofessor vid Harvarduniversitet och tidigare chefsekonom på Internationella valutafonden, IMF, att en stor amerikansk bank skulle gå omkull inom några månader.

Han fick rätt. Lehman Brothers lämnade in sin konkursansökan i september.

Nu tror Rogoff att den värsta krisen är över. Det kommer inte att bli någon lång depression som på 1930-talet. Ekonomin kommer att börja växa igen men i långsam takt, inte alls lika snabbt som tidigare.

Att det handlar just om långsam takt är han noga med att understryka. Det finns risker som kan hota den ekonomiska återhämtningen, exempelvis att konsumtionen i USA inte stiger så snabbt som många tror.

En annan risk, som ligger längre fram i tiden, är enligt Kenneth Rogoff att inflationen och räntorna stiger till följd av att många stater har lånat upp enorma summor för att finansiera ekonomiska stimulanspaket och banker som har varit på väg att gå omkull.

Av speciellt intresse för Sverige, och kanske framför allt för två storbanker, är situationen i Baltikum. Kenneth Rogoff beskriver Lettlands situation som i stort sett ohållbar. En devalvering måste komma förr eller senare, och Lettlands räddning är just att Internationella valutafonden och andra långivare, som exempelvis Sverige, till varje pris vill undvika ny oro på finansmarknaderna.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se