ALMEDALSVECKAN

"Veckan riskerar bli sponsrat spektakel"

I dag drar Almedalsveckan i gång. I år är deltagarna och programpunkterna fler än någonsin tidigare. Och det är viktigt för partierna att vara på plats, det säger Svend Dahl, statsvetare och ledarskribent på Expressen.

– Alla viktiga politiska aktörer och alla viktiga politiska journalister är på ett och samma ställe. Det gör naturligtvis det här till en otroligt viktig arena för opinionsbildning.

Sedan Olof Palmes mytomspunna tal från ett lastbilsflak 1968 har politikerveckan i Almedalen vuxit till ett enormt arrangemang. I år står över tusen seminarier och evenemang på programmet. Jämfört med förra årets 660. Det är för många, tycker Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

– Det har blivit så oerhört mycket fokus från lobbyorganisationer och företag och i och med det så tror jag också att det har blivit svårare att nå ut med något slags budskap om vad det här handlar om. Det kan lätt ge sken av någon slags cirkus, och det är synd.

Även Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ser en risk i att intresseorganisationerna får för mycket plats.

– Jag tror att veckan tappar lite av sin unika ställning, nämligen just att det är en vecka där varje parti har en dag och partiledarna håller tal under kvällen och att det är ett tillfälle att diskutera politiska frågor där man bryter olika politiska uppfattningar mot varandra. Blir det för mycket intresseorganisationer så kommer det till slut bli så att de tar över och det hela blir ett sponsrat spektakel.

Men Svend Dahl tror inte att lobbyisternas närvaro kommer att sänka Almedalsveckan, det är partierna som har makten i Visby.

– Det enda som skulle kunna ta död på Almedalsveckan är om politikerna gjorde gemensam sak och bestämde sig för att bojkotta den. Att det skulle hända har jag väldigt svårt att föreställa mig.

Sofia Tanaka
sofia.tanaka@sr.se