p3 nyheter

Ungarbetslöshet - het fråga i Visby

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i EU och nu tävlar de svenska partierna om hur man ska fixa nya jobb för unga.

Folkpartiets förslag om lärlingsanställningar, till exempel, har debatterats hårt under Almedalsveckan i Visby den här veckan.

Folkpartiet hoppas att företagen att det ska bli lättare för unga att få jobb eftersom företagen inte ska behöva betala lika hög lön till unga som nyss har gått ut gymnasiet.

Sebastian Engström, som har fått jobb som flygbladsutdelare i Visby förstår idén.

– Den här veckan tjänar jag runt 3 000 kronor. Det skulle kunna göras på halva lönen, säger han. Sebastian är 16 år och kompisen Björn Lundvall är 17 år. Med Folkpartiets förslag så skulle de få gå på lärlingskontrakt i flera år till.

-- 4-5 år låter som en astornomisk lång tid för någon som är i vår ålder, fast det är inte så lång tid egentligen. Har man inget bättre för sig så tar man de jobb man får säger Björn Lundvall. 

Intresset för politikerveckan i Visby växer: I år är det över tusen arrangemang under veckan. Hit kommer mängder med företag och organisationer som vill övertala journalister och politiker att lyssna på just deras åsikter. Det mesta har handlat om miljö, skatter och just ungdomsarbetslösheten.

De borgliga partierna i regeringen säger att alla måste jobba mer och Centerpartiet försöker nu få med sig de andra partierna på att slopa regeln om sist in- först ut. Det kan göra att unga inte alltid behöver sparkas först när företaget ska göra sig av med folk, menar Centern.

Den rödgröna oppositionen däremot tror att utbildning är det viktiga om man inte har något jobb. Peter Eriksson är Miljöpartiets språkrör. Ikväll talar han i Visby, bland annat om ungdomsarbetslösheten.

- Vi vill ha en annan slags politik där vi satsar på investeringar för framtiden som gäller både unga och gamla, och vi vill också satsa mer på utbildning, säger han.

Socialdemokraterna tycker också det och vill till exempel tvinga unga som har gått arbetslösa i ett år att börja plugga på yrkesutbildning. Men Folkpartiets lärlingsanställningar vill de rödgröna inte ha.

- Om man jobbar på McDonalds och redan går en lärlingsutbildning så är det ju bara ett sätta att lura människor och se till att ungdomar får sämre betalt trots att dom gör samma jobb som andra, säger Peter Eriksson.

Regeringsalliansens ungdomsförbund, Ungalliansen, vill gå ännu längre, och införa ”karriärslöner”.

– Jag tycker om en arbetsmarknad där man börjar med en låg lön och sen får en högre lön när man lär sig mer, säger Niklas Wykman är ordförande i Moderata ungdomsförbundet.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se