UPPHOVSRÄTT

Upphovsrätt lockade få kulturpolitiker

I Almedalen går politikerveckan nu mot sitt slut, och i år har det varit mycket kultur på programmet. Och en av de hetaste frågorna har varit upphovsrätten, inte minst aktualiserad av nyheten att The Pirate Bay ska säljas.

Å ena sidan har man kulturpolitiska debatter, å andra sidan upphovsrättsliga - men inte samtidigt. Som om upphovsrätt skulle vara något annat än kulturpolitik. Kulturpolitiken ska bli valfråga sägs det, men vilken kulturpolitik då? 
   På seminariet om livet efter The Pirate Bay hade man fått flytta till den största föreläsningssalen, den sågs live på internet av 1000 tittare - och alla var där, från Piratbyråns Rasmus Fleischer till advokat Monique Wadstedt och JK Göran Lambertz och kulturjournalister och Googlefolk - men inga kulturpolitiker, varken i panelen, eller i publiken.

Men de som var där pratade bland annat om Ipred och skyddstider. Man kunde också se tendenser till att bredda diskussionen till att gälla fler än bolag och pirater. Vänsterpartiet med flera har föreslagit en slags bredbandsavgift som ska ersätta upphovsmän som får sina verk piratkopierade.

Många pratar om veckans nyhet, försäljningen av The Pirate Bay till Global Gaming Factory, men ingen är väl helt säker på vad det kommer innebära. Hans Pandeya på Global Gaming Factory, intygar att inget ska förändras på Han säger sig ha en modell som tar tillvara på allt värde som fildelningen skapar så att alla ska kunna få betalt.

Hur det ska funka är väl lite mindre klart. Men branschen är positiv, och The Pirate Bay har lovat att dom 60 miljoner kronor som den eventuella försäljningen skulle innebära, ska gå till en fond som ska finansiera nätpolitiska projekt.
   Om det blir verklighet så är det ju en enorm vinst för nätaktivisterna, som ofta jobbar utan betalning. För 60 miljoner kan man åstadkomma rätt mycket. Det är det som borde vara nyheten, inte försäljningen i sig.

Kim Nordberg
kim.nordberg@sr.se