ALMEDALSVECKAN

Slut på en vecka av allvar och skoj

Politikerveckan i Almedalen sväller mer och mer. I år fanns det 1 042 officiella programpunkter på dagordningen. Det är nästan en fördubbling jämfört med förra året. För många är det viktigast att inte missa de politiska talen, när partiledarna försöker locka publiken att skratta.

– Bättre med en Saab på parkeringen än en Maud i regeringen, sa Mona Sahlin under sitt tal.

Och Göran Hägglund sparkade vänsterut med sitt: – Vem skulle förresten våga ställa en dunk bensin och en tändsticksask hos en pyroman? Vem vågar ge skatteinstrumentet till Lars Ohly?

Och eftersom Mona Sahlin gav sig på Maud Olofsson så fick hon igen med samma mynt:

– Socialdemokraterna med Mona Sahlin i spetsen stänger igen dörr efter dörr i jämställdhetens korridor. Jag tänker sätta min fot emellan, sade Centerpartiets ledare.

I 41 år har nu politiker kommit till Almedalen på Gotland om sommaren, när Sverige är klätt i sommarskrud, i en tradition som påbörjades av Olof Palme och som, såvitt känt, saknar motstycke någonstans i världen.

Politiker, journalister, lobbyister och andra makthavare blandar sig med så kallat vanligt folk. Man talar, vimlar och ger varandra priser.

I år blev Allan Larsson årets lobbyist, Gudrun Schyman utsågs till veckans mediemakthavare och "rättvisemärkt" prisades som hetast i Almedalen och som årets varumärke för sina personliga t-shirtar.

Det var Andrea Rosberg och Sara Hugosson på rättvisemärkt glada för.

– Vi är otroligt ärade och tycker förstås att det är viktigt. I slutändan gör vi ju det här för att stärka mänskliga rättigheter och för att förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

– Vi älskar Almedalen! Det har varit jättemycket jobb. Vi har tryckt tröjor in till sena natten men vi har haft kul också.

Nu har nästan allihop tagit båten eller flyget hem och Stockholm blir åter säte för Sveriges makthavare. Två som ville vara kvar så länge som möjligt i vimlet var tioåriga Fia Öman och nioåriga Fanny Andersson.

– Vi hejar på Miljöpartiet.

Hur vet man att man är Miljöpartist?

– Jag tänker på miljön mycket.

En av de allra största frågorna i Almedalen i år har ju varit ungdomsarbetslösheten. Är det någonting som ni tänker på?

– Jo, jag tycker att det ska vara lika för alla. Att alla ska få jobb.

– Jag vill bli barnskötare för att jag gillar barn så himla mycket och jag är väldigt bra på att ta hand om dem.

Vad tycker ni om pollitik?

– Det är rätt bra.

Vad är det bästa med politik då?

– Alltihopa ungefär.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se