4 mars Skämskuddar och politiskt gnabb

I går kväll hölls ett extra fullmäktigemöte i landstinget. Man tog beslut om ett förslag till nytt ersättnings- och listningssystem i primärvården. Det handlar om vilken ersättning en husläkarmottagning får för olika besök och reglerna för var patienter kan lista sig. Men vad innebär det rent konkret för patienterna? Det var det tänkt att folkpartisten Ismail Kamil och socialdemokraten Börje Wennberg skulle reda ut, men det blev snarare politiskt gnabb om hur förslaget tagits fram.

Mars månads nyord är skämskudde, alltså en kudde man kan gömma ansiktet i när nåt blir för pinsamt på teve. Språkvetaren Birgitta Lindgren berättar mer om det och diskuterar även ordet bajamaja.

På sista april fullkomligt invaderas Uppsala av nödiga valborgsfirare. Men bajamajorna lyser med sin frånvaro. Vad tänker du som lyssnar kring detta? Ring vår åsiktstelefon 018-17 40 60 eller eposta till radio.uppland@sr.se

I går kom beskedet att Vikingarännet ställs in. Ungefär 500 åkare hade anmält sig till skridskoloppet. En som hoppades in i det sista var generalsekreteraren Anders Tysk.