5 maj Vi cyklar runt i världen

Cyklister väcker känslor hos många i cykelstaden Uppsala. Hela denna vecka har vi cykeltema i morgonprogrammet. Är det något särskilt du tycker att vi ska ta upp? Hör av dig på telefon 018-17 40 60 eller eposta till radio.uppland@sr.se Skriv ”cykel” i ämnesraden.

Bengt kollar om det är några som cyklar in med sin deklaration. I dag är nämligen sista dagen att lämna in sin självdeklaration. Cathelene Swärd är en av dem som tar emot blanketterna.
 

Det ska också handla om cykelhjälmar. Bara en fjärdedel av alla cyklister använder cykelhjälm, trots att de kan rädda liv. Folksam delar därför ut cykelhjälmar på några ställen i centrala Uppsala under morgonen. Folke Tapper var en av dem som fick en hjälm. Bengt pratar också med Catarina Larsson från försäkringsbolaget.

En fotbollsmatch mellan Upsala IF och Unik födda -97 fick oväntat stor publik i helgen. Detta tack vare ett initiativ av studenten Michael Thelin. Han hade skickat ut en inbjudan på internetsidan Facebook, där han uppmanade folk att komma och stötta spelarna. Uppskattningsvis kom drygt 300 åskådare till matchen som slutade 3-1 till Unik.

I helgen avgjordes Röda korsets SM i första hjälpen. Det blev en bronsplats för Uppsalalaget. Maria Rudqvist berättar mer om tävlingen.