7 maj Om knarr och kretta

Vi har kommit in i en ny månad och därmed har det blivit dags för månadens nyord. Det är ett gammalt dialektalt ord, nämligen kretta som betyder klaga, gnälla. Språkvetaren Birgitta Lindgren berättar mer om det.

Det moderata kommunalrådet Gunnar Hedberg har cyklat till jobbet de senaste tio åren. Bengt möter honom på väg från Nåntuna.

I kväll blir det finsk allsång i Gottsundakyrkan i södra Uppsala. Anne Simonsson är präst i finska församlingsgruppen. Hon kommer till studion denna morgon och vi hoppas på ett smakprov.
 

Livsmedelsverket har fått hård kritik för sina kostrekommendationer. I dag bjuder de in till en utfrågning i Uppsala. Vad blir man tjockast av - kolhydrater eller fett? Det är en av frågorna som tas upp. Annica Sohlström är chef för nutritionsavdelningen och berättar mer.

Nu ska skolklasser från hela landet få uppleva den unika naturen kring Färnebofjärdens nationalpark. Det är Naturrum i Gysinge och länsstyrelsen i Gävleborg som satsar på barnen för att få ut sitt budskap om den värdefulla naturen som finns där. Evelina Selander från Naturrum rekade inför anstormningen som börjar i dag.

Hur är Uppsala som cykelstad? Vad tycker du om cyklister? Lyssnare ringer och tycker till. 018-17 40 60 är numret.