15 maj Myt eller sanning?

Sedan 1600-talet har det talats om det mytomspunna Storsjöodjuret i Jämtland. Nu vill länsstyrelsen, Bergs kommun och Svenstavik företagarförening en gång för alla ta reda på om det verkligen finns ett odjur i sjön. De satsar tillsammans 360 000 kronor på detta. Kurt Jonsson i Svenstavik vid Storsjöns södra spets är en av initiattivtagarna.

Uppsalaföretaget UTS AB har fått i uppdrag att försöka fånga odjuret på bild med hjälp av videoövervakning. Ulf Holmström och Tomas Lundin kommer till studion och berättar hur. 

Moderata kommunpolitiker i Enköping har utsatts för ett par förmodade sabotage den senaste veckan. När kommunalrådet Anna Wiklund (m) skulle köra från jobbet i tisdags lät det konstigt. Hon upptäckte att flera muttrar satt löst på ett hjul.

I Stenhagen i Uppsala har det byggts ett bildnings- och kulturcentrum som i dag ska slutbesiktas. Det kommer att tas i bruk i slutet av sommaren. Bengt besöker detta nya komplex och träffar Thomas Thunblom som är projektchef på fastighetskontoret.

Just nu pågår Dalkarlsvandringen, en tradition som funnits sedan 1500-talet då folk från Dalarna gick till Stockholm för att söka säsongsarbete. Årets start gick den 6 maj från Mora. I dag går man den längsta sträckan på 37 km från Örsundsbro till Bro. En del går hela vägen, andra går vissa etapper. En av dem är Stig Meyton från Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista