11 juni Avslutningspirr och fotbollsjubel

I dag är det skolavslutning för många barn och ungdomar i länet. Bengt besöker Ramsta skola väster om Uppsala, där några elever ger ett smakprov från morgonens avslutning.

Finland är det enda land i västvärlden som just nu bygger ut kärnkraften. En ny reaktor håller som bäst på att färdigställas och tre ansökningar om att få bygga fler reaktorer är på gång. Den senaste opinionsundersökningen visar att de flesta finländare är emot mer kärnkraft. Men i riksdagen antas majoriteten vara för fler reaktorer. Det här oroar bland andra Lauri Myllyvirta på miljöorganisationen Greenpeace i Finland.

Vi kommer även att prata om M/S Sigyn, den båt som i dag transporterar kärnavfall till mellanlagret i Oskarshamn. Det är också hon som kommer att transportera kärnavfall till slutförvaret i antingen Forsmark eller Oskarshamn. Peter Dybeck är säkerhetsrådgivare på Svensk kärnbränslehantering, SKB. Han berättar om säkerheten på fartyget. 

I går kväll vann Sverige med 2-0 mot Grekland i fotbolls-EM. Uppsalabon Erik Millbrink är på plats i Salzburg. Han delar med sig av de åskådande svenskarnas glädjerus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista