26 juni Födelsedag och upprop

I dag är det 100 år sedan chilenaren Salvador Allende föddes. Han var den förste marxistiske ledaren att väljas i demokratiska val för en nation. Hans födelsedag firas av solidaritetsföreningen Sub Solé i Uppsala. Mirta Castillio gästar studion och berättar mer om firandet.

Det har varit mycket debatt kring förra veckans riksdagsbeslut om den så kallade FRA-lagen, även kallad ”Lex Orwell”. Nu har en grupp centerpartister startat ett upprop mot FRA-lagen. En av dem är Uppsalabon Markus Berglund som kommer till studion. Det gör även Centerpartiets distriktsordförande Leif Johansson som inte skriver på uppropet.

Folkhögskolan Nordens Biskops-Arnö fyller 50 år i år. Bengt träffar skolans rektor Ingegärd Lusensky som berättar mer om området och olika aktiviteter. Just nu spelar skolans elever sommarteatern ”Älskade Sofia” och på lördag blir det visfestival.

Hela 55 bidrag kom in till tävlingen P4 Artist - Svensktoppen nästa. I dag sammanträder juryn för att välja ut de åtta artister som tävlar i länsfinalen som är i Parksnäckan den 24 augusti. Juryordförande är Sveriges Radio Upplands kanalchef Andreas Miller. Juryn består av ytterligare fyra personer och en av dem är sångerskan och kulturarbetaren Linda Malmström. Andreas och Linda är med i studion denna morgon.