21 juli Spelman på säckpipa

Säckpipa är ett instrument som oftast för tankarna till Skottland. Men säckpipan är faktiskt också ett gammalt svenskt instrument som härstammar från Västra Dalarna. Uppsalabon Olle Gällmo spelar svensk säckpipa. Tidigare i juli fick han Zornmärket i silver och därmed också titeln riksspelman ”för drivet och briljant spel på säckpipa”. Olle gästar studion denna morgon.

I mitten av augusti invigs den nya ungdomsgården i Möbeln i Tierp. Den förra gården ”Unkan” brann ner. IT-café, skatebana och ateljé är några av de nya inslag som finns. Bengt gör ett besök i Möbeln där han träffar fritidsledarna Nilla Henriksson och Fredrik Westergren.

I går invigdes årets upplaga av orienteringstävlingen O-ringen som denna gång avgörs i Sälenfjällen i Dalarna. 79-åriga Tage Sjölander från klubben OK Rodhen i Norrtälje har varit med och sprungit många O-ringentävlingar, över 30 starter har det blivit. Hans släkt är en aktiv orienteringssläkt, just nu är tio av dem aktiva orienterare. Tage och hans barnbarn Elin berättar om sina intryck från O-ringen så här långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista