24 juli Varning för älg - och tändvätska

Det har talats om att det blir goda spannmålsskördar i år och att livsmedelspriserna därmed kommer sjunka. Men för bönderna i Uppland är det inte så säkert att skörden blir bättre än vanligt. Detta på grund av det torra vädret och den extrema värmen vi hade i början av juni. Däremot betalas det bra för spannmål. Bengt träffar lantbrukaren Gustaf Carlström på Viggeby gård i Lillkyrka utanför Enköping.


 

Sommartider är också grilltider. Har man små barn i närheten är det inte bara den heta grillen som kan vara farlig. På barnakuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala får man varje sommar in barn som har druckit tändvätska. Johan Kaarme är läkare på barnakuten. Han säger att det första man ska göra är att se till att barnet inte kräks upp vätskan. Istället är det bra att spä ut den geom att ge barnet något fett som mjölk, glass eller grädde.

En desto mer ovanlig fara är älgar. I Kungälv norr om Göteborg blev treåriga Nova biten av en älg i måndags. Hon satt i sandlådan och lekte är älgen dök upp. Mikael Schelin är Novas pappa.

Vi blickar också norrut, mot fjällen. Just nu är det högsäsong för fjällvandring. Det är något som polisen i Norrbotten märker av. För många av de som vistas i fjällen är helt enkelt ovana och dåligt rustade menar polisen Yngve Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista