29 juli Vampyrfjäril och campare

Gunbritt Goijenfalk är sedan 18 år tillbaka föreståndare för Klackskärs camping i Östhammar. Hon menar att man kommer till Klackskärs för att njuta av lugnet. Bengt besöker campingen och får bland annat veta att husbilar och tält har blivit allt populärare. Han träffar också Margareta Sternesjö som har campat med sin man på Klackskär i 40 års tid.

Insektsforskaren Jan-Olof Björklund har inventerat fjärilar vid Dalälvens mynning i närheten av Skutskär. Då hittade han en vampyrfjäril, eller Calyptra Thalictri som den heter på latin. Det är en art som tidigare inte upptäckts i Sveriges. Jan-Olof berättar mer om denna blodsugande insekt.

Medicinavdelning 30 C i Uppsala har isolerats sedan bortåt 15 personer insjuknat i en aggressiv magsjuka. Den är orsakad av ett virus och tros vara någon form av vinterkräksjuka. Birgitta Lytsy är hygienläkare på sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista