2 september Vindkraft, nyord och fjärrkyla

Märta är tillbaka efter semestern och Morgons webb väcks till liv efter vilan under OS...

Jakob von Ehrenheim på Grönsöö slott söder om Enköping blev obehagligt överraskad när han fick vetskap om planer på vindkraftverk på andra sidan vattnet. Alla län utom Södermanlands län har sagt nej till vindkraftverk i Mälaren. Jakob anser att de borde ha informerat andra som sina planer.

Uppgrävda gator tillhör Uppsalabornas vardag. Just nu grävs det bland annat på Kungsgatan. Där håller Vattenfall värme på att installera fjärrkyla. Bengt träffar Vattenfalls Adrian Berg von Linde.

”Möjliggörare” har blivit ett populärt ord och har därför utsetts till månadens nyord av Språkrådet. Ordet används oftast i positiv bemärkelse. Det kan till exempel beteckna en person som får saker att hända. Språkvetaren Ola Karlsson berättar mer om det.

Hesa Fredrik har inte hörts sedan sjuttiotalet i Knivsta. Men sedan i torsdags finns sju nya larm på plats. De kommer att höras om det uppstår exempelvis en gasläcka. Mats Tengvall är chef för räddningstjänsten i Knivsta. Han berättar att larmet VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) ska testas i Knivsta första helgfria måndagen i december.

Snart drar Radio Upplands frågelek Pelle Svarslös igång. Producent Sofa Kottorp berättar om tävlingen och uppmanar lag att anmäla sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".