9 september Glamour och virtuella världar

I går kväll delades tevepriset Kristallen ut. Dokumentärserien Sjukhuset som spelas in på Akademiska i Uppsala var nominerat. Ambulanssjuksköterskan Janne Andersson kommer till studion.

Ungdomens hus i Enköping invigdes i lördags. Där finns ett brett utbud av aktiviteter för ungdomar. Man har bland annat en alldeles egen liten biograf. Victor Edström och Jacob Ulrichs är med i Ungdomsrådet, och Karin Losman Reidemar är samordnare.

Elever på Westerlundska gymnasiet i Enköping har byggt en virtuell värld på nätet. Skolan har en kurs där eleverna får lära sig att bygga grejer till den här världen, till exempel bilar och hus. Andrzej Marcinkowski är lärare.

Den här veckan kan man uppleva en ljudlig installation på Stora torget i Uppsala. Det är Läkare utan gränsers kampanj ”Få tyst på eländet”. Det man hör är människor som drabbats av krig i olika delar av världen. Sjuksköterskan Anna Karin Sjöblom berättar mer.

Svenska barns läsförmåga har blivit sämre. Svensk biblioteksförening satsar i höst på något de kallar ”100 höjdare för läsning”. Håbo bibliotek är ett av de hundra som deltar. Där jobbar bibliotekarien Christina Norén.

Så här tycker några uppsalabor om höjda elpriser.