Tigrar, indianer och goa gubbar

Rödtjut, Färgpatronerna och Sledgehammers - ja, det är några av namnen på Sveriges supporterklubbar. Och man kan ju fråga sig hur det kommer sig att de heter som de gör, vad har t.ex. Brooklyn tigers med Brynäs IF att göra? Eller varför heter Degerfors IFs supporterklubb Vulkanerna? Torbjörn Andersson som är lektor i idrottsvetenskap och fotbollsforskare på Malmö högskola säger att många av namnen har lokal förankring (som GAIS supportrar Makrillarna) eller är inspirerade av det land sporten kommer från (som White Lions som hejar på Linköpings HC). Vanligt är att använda namn med tuff, manlig touch.

Vulkanerna kommer av att en journalist på 60-talet skrev att Degerfors IF spelade som vulkaner. Och Brooklyn tigers gissar Torbjörn handlar om att Brynäs är en del av Gävle, precis som Brooklyn är en del av New York och båda börjar på b.

Torsdag 19 mars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".