Tusen miljarder dollar!

Ett historiskt, rekordstort stimulanspaket blev resultatet av G20-mötet i London under gårdagen. Den obegripliga summan tusen miljarder dollar ska hjälpa till att sätta fart på de finansiella kugghjulen igen.

Men den gågna veckan har även innehållit varsel; både om uppsägningar, till exempel i Gimo där 350 arbetare vid Sandvik varslades, och om strejk, då fackförbundet Byggnads varslat om att ta ut 3 000 medlemmar i strejk. Och 75 av de 80 som tidigare varslats vid Atlas Copco i Tierp beskedet att de kommer att behöva gå från sina jobb.

Dessutom presenterade Konjunkturinstitutet dystra siffror om situationen i nationen Sverige i torsdags. Finansminister Anders Borg sa att 2011 - då kommer 12 procent, det vill säga en halv miljon svenskar, att vara arbetslösa.

John Östh, forskare på Kulturgeografiska institutionen, och Karl-Oskar Lindgren, forskare på Statsvetenskapliga institutionen, kom till studion för att hjälpa till att bringa reda i ekonominyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".