1 av 3
2 av 3
3 av 3
När Bamse träffade Blossom Tainton på Kolmården ville han kramas extra länge precis som han gör med Brummelisa. Foto: Roger Vikström/Scanpix

Serier

Åsa, Christer och Elisabeth gillar serier. En av dem har tom en seriefigur tatuerad på kroppen. Varje morgon den här veckan hör du gäster och inslag från seriernas fantastiska värld.

Helena Magnusson är kan man säga Sveriges enda seriedoktor. Hon har forskat om serier för barn och hon menar att serier är en underskattat läromedel när det gäller att få barn att lära sig läsa. Och det beror på, tror hon, att gamla attityder, från serietidningarnas intåg på 50-talet, lever kvar. Då tyckte vuxna att serierna var för våldsamma, att språket var dåligt och att bilderna snarare förhindrade inlärning.

Göran Semb översätter och textar serier och har bland annat översatt Watchmen som går att se på bio just nu. Han har även skrivit manus till både Fantomen och 91:an Karlsson. Vi bjöd in honom för att prata om superhjältar.

Det är inte alla som är karl för sin trikå. Sam McClellan visar upp sig i Captain America-dräkt på ett seriekonvent i San Diego.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".