1 av 10
2 av 10
3 av 10
När Bamse träffade Blossom Tainton på Kolmården ville han kramas extra länge precis som han gör med Brummelisa. Foto: Roger Vikström/Scanpix
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Serier

Åsa, Christer och Elisabeth gillar serier. En av dem har tom en seriefigur tatuerad på kroppen. Varje morgon den här veckan hör du gäster och inslag från seriernas fantastiska värld.

Konstnären och serietecknaren Nina Hemmingsson, född och uppvuxen i Uppsala, berättar om sin nya bok ”Så jävla normal”.

Meningarna går isär om vilken som ska räknas som den första riktiga moderna serien. Thomas Artäng reder ut seriernas tidiga historia som landar i R.F. Outcalts The Yellow Kid från slutet av 1800-talet. Eftersom pratbubblan inte var uppfunnen ännu skrevs allt som den lille kinesen sa på hans stora gula nattskjorta. Att han var gul berodde på att serien trycktes på gult papper.

Harri Saarela har drivit seriebutik i Uppsala sedan 1980. Elisabeth hälsade på och pratade om seriesamlare, trender och skillnaden mellan svenska och utländska serier.

 

              

     

En halv miljon, sa Harri Saarela i inslaget. Faktum är att det första numret av Action Comics nyligen såldes för 2,7 miljoner på en auktion i New York. Säljaren hade köpt tidningen för 9 cent.

     

             

Första numret av Kalle Anka från 1948 är Sveriges dyraste serietidning.
Ett exemplar i nyskick värderas till en kvarts miljon av Seriesamlarna.

   

Daniel Thollin och Kolbeinn Karlsson bor båda i Uppsala och tecknar båda serier. Daniel släpper ett album i maj på ett amerikanskt förlag och Kolbeinns släpper sitt debutalbum inom kort.

                                     

                      

                              

                                  

       

            

                   

               

           

 

Ur Daniel Thollins album ”Jesus hates zombies”

              

          

             

              

              

                       

                  

                  

                              

Omslag till ”Trollkungen”
av Kolbeinn Karlsson

                           

                    

                          

Helena Magnusson är kan man säga Sveriges enda seriedoktor. Hon har forskat om serier för barn och hon menar att serier är en underskattat läromedel när det gäller att få barn att lära sig läsa. Och det beror på, tror hon, att gamla attityder, från serietidningarnas intåg på 50-talet, lever kvar. Då tyckte vuxna att serierna var för våldsamma, att språket var dåligt och att bilderna snarare förhindrade inlärning.

Göran Semb översätter och textar serier och har bland annat översatt Watchmen som går att se på bio just nu. Han har även skrivit manus till både Fantomen och 91:an Karlsson. Vi bjöd in honom för att prata om superhjältar.


Det är inte alla som är karl för sin trikå. Sam McClellan visar upp sig i Captain America-dräkt på ett seriekonvent i San Diego.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".