Fokus på trafik


Den här veckan fokuserar vi på trafik i Radio Uppland.

Cykelnätet är ett av de områden som man vill satsa på i den nya länstransportplanen för Uppland, som Regionförbundet tar fram. Sammanlagt 164 miljoner kronor ska omvandlas till cykelvägar, och Upplands regionförbund har tagit fram en prioriteringsordning för cykelvägarna, där nya E18 mellan Enköping och Hummelsta står överst. Per Eric Rosén från Uppsala Cykelförening diskuterade planen med Ola Kahlström från Regionförbundet.

 

Cyklister och bilister irriterar sig på varandra i trafiken. Elisabeth tog med sig Magnus Östberg från Svenska Cykelförbundet och gav sig ut på tur för att testa hur det är att ta sig fram på cykel i och omkring Uppsala.

 

 Vårt beteende förstärks när vi sitter i bilen. Bakom ratten kommer vår sanna natur fram, berättar Lars Åberg som är professor i trafikpsykologi.

 

Oavsett hur man själv beter sig i trafiken är det lätt att störa sig på hur andra gör. Många lyssnare ringde och berättade vad som irriterar dem.

 

Vägverket planerar flera stora projekt de närmaste åren, framför allt handlar det om riskvägarna 56 och 70 som ska bli säkrare. Det berättar Peter Linnskog på Vägverket region Mälardalen.

 

Motormännens riksförbund, som listar bra och dåliga vägar, har nyligen kontrollerat några uppländska vägar. Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund, berättar att väg 56 och 70 inte är så bra medan nya E4 mellan Uppsala och Mehedeby är en av Sveriges säkraste vägar. Vi efterlyser också tips på lekar som passar för långa bilfärder, har du någon på lager, ring 018-17 40 60