Tema: Samlare (15-19 februari 2010)

Nästan alla har väl någon gång börjat samla. På autografer, frimärken, skivor av en särskild artist, souvenirer, vykort eller en särskild pryl. Morgon i Radio Uppland samlade kraft nog till en vecka om samlare.

Zebrasamlingen - en livsfilosofi

Anne Mellgrens vän liknade livet vid zebrans ränder, det är svart och vitt men de vita ränderna dominerar. Efter att ha köpt ett gossedjur i form av djuret så var hon fast. Idag har hon koppar, träfigurer, paraplyer, kuddar och lakan med zebror på. Morgon i Radio Uppland avslutar sin samlartema med ett besök hemma hos Anne och zebrorna.

Samlingen blir en trygghet

Karin M Ekström, professor vid Högskolan i Borås, har forskat om samlande och hon menar att nyfikenhet, nostalgiskäl, socialt umgänge eller status kan vara anledningar till att så många människor samlar. Men också att samlingen kan stå för något tryggt och stabilt i ett samhälle som förändras snabbt och att samlingen blir en del av samlarens identitet.

  

Under veckans gång har lyssnare hört av sig och berättat hur de samlar på:

gräddkannor med rosor
kaffekoppar
ambulanser
stenar som ser ut som hus
pepparkaksformar
recept
kontaktannonser
Tintin-bilar
grisar
visor
skolaffischer
dödskalleringar
snöglober
utryckningsfordon
m.m.
               

  

Samlarna är kulturbevarare

Antikexperten Knut Knutsson träffar många samlare i sitt jobb både kvalitativa och kvantitativa. Vissa samlar på exklusiv konst andra på snusdosor.

Själv samlar Knut på snusdosor som är formade som hundar. Han har tre stycken, alldeles tillräckligt för att kalla det en samling.

            

            

Plastmannen

Thomas Lindblad är en riktig storsamlare. Han har flera tusen bruksföremål av plast gjorda 1950-1975 och kan det mesta om skålar, muggar, slevar, baljor, hinkar och citronpressar. Några hundra av hans färggranna plastgrejer finns utställda på Upplands-museet under våren.

        

         

              

Curth har 400 termosar           

Många börjar samla av en ren slump, andra av en speciell anledning. Curth Andersson från Uppsala kände att han hade en speciell relation till termosar och började samla. Nu har han över 400 stycken.