1 av 2
2 av 2

Tema: Grannar (15-19 mars)

Vi gnäller allt mer på dem, men påverkas också av dem. Grannarna - de som vänligt hälsar på en om morgnarna, eller sätter upp ilskna lappar om allsköns petitesser i trapphuset. Oavsett om du gillar dina eller inte - förhålla sig till dem måste man.
Morgon i Radio Uppland ägnade en vecka åt att gräva i grannskapet.

Vi blir gnälligare grannar


Grannar som borrar sent på kvällen, har katter som kissar i rabatten eller inte tar bort luddet i torktumlaren - det är ett naturligt inslag i flerfamiljshus. Vardagsljud är något som man får tåla säger Johan Pelling, jurist på Hyresrättsföreningen. Han tycker sig se en tendens att vi generellt blivit gnällare grannar. På gott och ont.

Goda grannar i Knivsta


Annika frågade några knivstabor om deras grannar och ska man tro dem så är det Knivsta det rätta stället att bo om man vill åt god grannsämja.

Grannar i dumburken

Radhuscasanovor, kantigt tecknade småkillar, bitska hemmafruar och otrohetsaffärer. Det finns många teveserier som handlar om grannar. Annika har tagit en sväng i fiktiva trapphus, radhuslängor och kvarterscaféer.

Grannar påverkar framtidsplaner


Eva Andersson, forskarassistent vid institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala Universitet, har forskat på vad grannskapet har för inverkan på vår framtida utbildningsnivå.

Föga överraskande är chansen större att man fortsätter till högskolan, om man har många högutbildade grannar kring sig. Men in- och utflyttningen i bostadsområdet, hur många som har arbete och hur länge man själv bor där har också betydelse. Och allra viktigast är fortfarande föräldrarnas påverkan på sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".