1 av 3
2 av 3
3 av 3
torsdag 25 november

Christina Jansson ger dig helgens bästa mattips

Christina Jansson har vunnit pris för sin matblogg. Hon är utbildad dietist och näringsfysiolog, men framför allt älskar hon mat och matlagning.

Varje torsdag kommer hon till studion och med idéer och inspiration till helgens mat. Du får också  tips på lite annorlunda rätter och röror som du kan göra av vanliga råvaror och ingredienser.

Till premiären i morgonprogrammet har Christina med sig äpplen som hon har pallat. Det är ju så här års våra svenska äpplen smakar som allra bäst och det finns massor med gott man kan göra av dem. Under "Läs mer" hittar du veckans recept.

Hör av dig och berätta vad du tycker om Christinas recept. Har du fler tips på godsaker man kan göra med äpplen? Skicka dem till oss!
radio.uppland@sr.se

             

              

Fuskglögg på äppeljuice eller must

Har du hemmagjord äppelmust kan du koka julens godaste vitglögg. Annars går det lika bra med vanlig köpjuice. Värm den tillsammans med kanelstång, glöggkryddor, äppelbitar, färsk riven ingefära och apelsinskal. Vill du spetsa glöggen kan du använda calvados.

Christinas tips på annat gott du kan göra med äpplen

1. Äppelscones med rivet äpple i degen
2. Ugnspannkaka med äpplen, bacon och timjan
3. Tzatziki med äpple istället för gurka
3. Äppelplättar
4. Efterrättspizza med äppelbitar och mascarponeost

                    

 
fredag: Kycklingfärsbiffar med chili och ingefära

400 g kycklingfärs
0,5 dl grädde
1 tumme färsk ingefära
0,5 röd chili
färsk bladpersilja
salt, svartpeppar

Blanda ihop kycklingfärs med grädde, skalad och finriven ingefära, finhackad röd chili (utan kärnor), finhackad persilja, en nypa salt och lite svartpeppar. Forma små och platta biffar, ca 10 st. Stek i smör eller olja på medelvärme, några minuter på varje sida.

Dela gärna en biff och se efter att de är genomstekta innan servering. Servera kycklingfärsbiffarna i ett liba- eller pitabröd tillsammans med rejält med grönsaker (rivna morötter, sallad, färgglada tomater och rödlök i tunna skivor) och tzatziki.

         

             

lördag: Ugnsbakad lax med fänkålssås

färsk laxfilé (125 g per person)
0,5 gul lök
1 fänkål
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk smör
salt, peppar

Skär färsk lax i portionsstora bitar, salta, vitpeppar. Ugnsbaka mitt i ugnen i 170 grader i ungefär 15 minuter. Finhacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Ansa fänkål och dela i mindre bitar, tillsätt fänkålen till löken. Låt fräsa ytterligare litegrann och tillsätt därefter vatten och buljong. Låt koka ordentligt tills fänkålen är mjuk. Mixa såsen slät. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, vispa ner creme fraiche och värm såsen.
Smaka av med en nypa salt och lite peppar. Servera laxen med fänkålssås och kokt potatis.

           

              

söndag: Paj med spenat, valnötter och soltorkade tomater

 

4 dl fullkornsvetemjöl
175 g smör
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
4 dl mjölk
2-3 dl riven västerbottenost
1 dl torkade trattkantareller
2 nävar färsk bladspenat
6 st soltorkade tomater
1 dl valnötskärnor
1 bit purjolök
3 krm salt
svartpeppar

Rör ihop pajdegen och låt den stå kallt, gärna upp till en timme. Lägg den torkade svampen i vatten. Tryck ut pajdegen i en stor pajform, nagga skalet och förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter. Grovhacka spenat, soltorkade tomater och valnötter, finstrimla purjolöken. Stek svampen i lite smör. Fördela ingredienserna i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost, salta och peppra, häll smeten över pajen. Grädda pajen längst ner i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter eller tills äggstanningen stannat. Om pajen får fin färg redan tidigare, täck med lite aluminiumfolie. Servera med en rejäl sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".