torsdag 23 december

Julsnittar och snacks till uppesittarkvällen

Christina kommer till studion och hjälper Annika med förberedelserna inför uppesittarkvällen i Radio Uppland. Det blir tunnbrödrullsnittar, grönmögelostbollar och quesadillas med julskinka. Till dessert väljer man med fördel att laga knäckebröd doppat i choklad.

Julquesadillas

tortillabröd
tunna skivor julskinka
skånsk senap
julost

Gör quesadillan såhär:

Lägg ett lager med julost på ett tortillabröd. Lägg på tunna skivor julskinka och bred över senap efter behag. Toppa med ost och överst ytterligare ett tortillabröd. Lyft över quesadillan i en torr stekpanna på medelvärme. Låt steka någon minut på varje sida, osten ska smälta och tortillabröden ska få fin färg. Passa noga så att de inte bränns. Klipp quesadillan i "tårtbitar" och servera dem nygräddade.

Tunnbrödrulle i miniformat, med lax och pepparrotsvisp

5 st potatisar (mjölk + smör)
2-3 tunnbröd
kallrökt lax i skivor
4 msk färsk pepparrot, riven
1 dl vispgrädde
Koka potatis. Stöt potatisen och rör till mos tillsammans med en skvätt mjölk och en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Vispa grädde och rör ner riven färsk pepparrot efter smak. Bred ett tunt lager potatismos på ett tunnbröd. Lägg på ett lager kallrökt lax i skivor och därefter ett lager pepparrotsvisp. Strö över finklippt dill. Rulla ihop till en rulle, och skär i munsbitar.

Grönmögelostbollar

Rulla små bollar av grönmögelost. Rulla bollarna i pepparkakor som stötts i en mortel. Serveras som tilltugg till glögg.

Chokladdoppade knäckebröd

Dela knäckebröd i munsbits-storlek (gärna något gott knäckebröd med frön på, men naturellt går också bra). Doppa knäckebrödsbitarna i mörk choklad, som smälts i vattenbad. De chokladdoppade knäckebröden utan frön på brödet kan med fördel pyntas med sesamfrön eller flingsalt. Låt stelna i kylskåp, förvaras kallt.