1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
torsdag 20 januari

Rallyrulle och picknicksoppa

Christina kommer till studion med goda tips för dig som ska sätta dig i en snödriva och titta på rallytävlingen Roslagsvalsen i helgen, eller åka på annan picknick i bil.

Veckans helgmeny innehåller både lax, lövbiff och svamp från sensommarens utflykter.

               

          

Vinterutflyktstips

1. Håll maten varm i termos (soppa, varmkorv, köttbullar osv)
2. Matmuffins
3. Jägarsnus
4. Rulla pinnbrödsdeg runt korv och grilla korv med bröd i ett
5. Fruktsallad i matlåda med tandpetare tejpad på locket (adjöss kladdiga apelsiner)

          

              

Veckans helgmeny

             

           

fredag: Svamprisotto

4 dl risottoris
1 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
1 liten gul lök
1 liten vitlöksklyfta
2 msk rapsolja el smör
1 l kantareller eller annan blandad svamp
salt, svartpeppar
en liten bit västbottenost

Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och skiva vitlöken tunt. Fräs löken mjuk i 2 msk rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Hacka kantarellerna i mindre bitar. Lägg ett gäng små och fina svampar åt sidan (att pynta risotton med). Tillsätt svampen till löken tillsammans med riset. Låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medans risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar i riset. Det går åt ungefär 8-9 dl grönsaksbuljong. Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än för tjock och grötig. Stek de sparade kantarellerna i lite smör. Vänd ner riven västerbottenost och toppa risotton med de smörstekta kantarellerna.

              

                         

              

lördag: Lax med quinoasallad

laxfilé, ca 125 g per person
4 dl quinoa
1 zucchini
1 morot
en bit purjolök
0,5 gul paprika
bladspenat, mangoldskott el liknande
pumpakärnor
gröna oliver

sås
yoghurt
lime

Koka quinoa enligt anvisning på paketet. När quinoan är färdigkokt, häll av vattnet och låt stå under lock. Dela laxen i portionsstora bitar och lägg i en ugnsform. Salta, peppra och pressa lite citron- eller limesaft över. Tillaga i 150 grader i ungefär 15 minuter. Skär moroten så tunt som möjligt, finstrimla purjolöken och skär paprikan i små bitar. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Skiva zucchinin och stek i lite olja. Blanda quinoa, zucchini, purjolök, paprika, morot och mangoldskott. Pynta salladen med pumpakärnor och oliver. Servera laxen med quinoasallad och en yoghurtsås (yogurt, rivet skal och saft från lime, lite svartpeppar).

                   

                        

             

söndag: Lövbiff med ädelost

500 gram lövbiff
1 gul lök
150 gram färsk svamp
1 broccolihuvud
1 ask körsbärstomater
2 dl köttbuljong
2 dl matlagningsgrädde
100 gram ädelost

Strimla lövbiff och stek i lite olja eller smör, tillsätt den hackade löken och svamp. Dela broccolin i mindre huvuden och tillsätt dessa. Låt koka med buljong och matlagningsgrädde i fem minuter. Smula i osten och tillsätt halverade körsbärstomater. Koka upp och sen är det klart. Servera med ugnsbakade potatisklyftor eller pasta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".