Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.
1 av 3
Stekt lammbog med rödvinsrisotto. Foto: Christina Jansson
2 av 3
Indisk kycklinggryta. Foto: Christina Jansson
3 av 3
Fiskgratäng. Foto: Christina Jansson
torsdag 3 februari

Brunch och kycklinggryta

Christina bjuder på både kyckling, kött och fisk i helgens meny. Och i studion bullar hon upp med torsdagsbrunch.

              

           

fredag: Christinas indiska kycklinggryta

1 gul och 1 röd lök
0,5 röd chili
2 vitlöksklyftor
olja
kryddor (spiskummin, curry, tikka- eller garam masala, gurkmeja tex)
2 tsk bruna senapsfrön
8 tomater
ett par nävar färsk bladspenat
1 burk kokosmjölk
400 g kycklingfilé

             

grytbas:
stek finhackad röd chili tillsammans med finskivad vitlök, gul och röd lök delad i båtar samt senapsfrön. Stek i rikligt med olja på svag värme tills löken blir mjuk. Plocka under tiden fram kryddor med indisk smak (se förslag ovan), krydda rikligt ner i löken. Hacka tomater och lägg ner i grytan när löken är mjuk, lägg ner flera nävar bladspenat och låt fräsa en stund. Häll över en burk kokosmjölk och smaka av med salt och ännu mer kryddor tills grytan får ordentligt med smak.

Dela valfri mängd kycklingfilé i mindre bitar, salta, peppra och stek vid sidan om. När kycklingen är genomstekt, häll ner kycklingen i grytan. Låt grytan småputtra. Servera med ris eller naanbröd och kanske lite yoghurt och mango chutney i små skålar.

                 

               

                   

lördag: stekt lammbog med rödvinsrisotto

risotto:
1 gul lök
2 msk smör
4 dl risottoris
2 dl rött vin
1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar

Finhacka löken och fräs den mjuk på medelvärme. Tillsätt ris och fräs tills riset är blankt. Tillsätt vinet och låt koka in. Värm buljongen och häll ett par dl över riset i omgångar. När riset är klart, gärna med lite kärna kvar i mitten, rör ner parmesan. Servera risotton med lammbog och en sked sås (crème fraichê, pressad vitlök, rivet citronskal och svartpeppar).

stekt lammbog:
Stek lamm i smör på medelhög värme, salta och peppra (sänk värmen om smöret blir brunt). Stek i cirka 2 minuter per sida om skivorna är 1,5 cm tjocka. Lägg sedan på locket och efterstek lammet i cirka 10 minuter.

Alternativt: salta, peppra och stek en benfri bogstek i stekpanna. Ugnsstek den färdig i 175 grader till en innertemperatur på 64-65 grader (tar en knapp halvtimme). Låt köttet vila i 5 min innan det skärs upp.

                

          

                      

söndag: fiskgratäng

500 g vit fisk
2 msk smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
1 citron
2 tsk hummerfond
en rejäl näve finklippt dill
salt och peppar
400 g räkor med skal
potatismos
(kokt potatis, 1 ägg, en rejäl skvätt mjölk, salt och peppar)

Dela fisken i mindre bitar och lägg i en smord ungsform. Strö över lite salt och peppar. Täck fisken med ugnsfolie och sätt in i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Smält smör i en kastrull på svag värme, rör ner vetemjöl och mjölk. Låt såsen koka upp under omrörning, smaka av med rivet skal från en citron, någon matsked pressad citronsaft, salt, peppar, hummerfond och en rejäl näve finklippt dill.

Spritsa ut potatismos runt kanterna på formen, eller tryck ut små potatismosöar genom en liten plastpåse där ena hörnet klippts bort. Lägg skalade räkor på fisken och häll över gratängsåsen. Gratinera fiskgratängen i 250 grader i 10-15 min eller tills den börjar få fin färg. Servera med sallad och rejäla citronklyftor

                  

fem snabba brunchtips:

1. Scones i stekpanna
2. Kesoplättar med lax gräddfil och dill
3. Egen müsli
4. Vintersallad på citrusfrukter och nötter från i julas
5. Pannkakstårta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".