Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioshow på morgonen i P4 Uppland Sveriges Radio. Nyheter, aktuella gäster och samtalsämnen.

Mat som gör en pigg, glad och lycklig

Publicerat onsdag 9 februari 2011 kl 23.59
1 av 3
2 av 3
3 av 3

Veckans matinspiration går i glädjens och energins tecken. Detta eftersom månaden februari, trots sina få dagar, kan kännas oerhört lång och grå. Christina bjuder som vanligt på en helgmeny och så får vi fem snabba tips hur vi genom maten kan pigga upp vardagen. Bon appetit!

Veckans helgmeny

Fredag: En färgsprakande halloumisallad

Blandad sallad, tex ruccola och mangoldskott
Ärtskott
2 paket halloumi
3-4 blandade citrusfrukter (apelsin, blodgrape, pomelo)
2 färska broccolihuvuden
1 näve valnötter

Filéea citrusfrukterna. Dela broccolin i mindre huvuden. Koka ett par minuter i lättsaltat vatten. Skiva halloumin i tjocka skivor och stek på medelvärme på bägge sidor, tills den fått gyllenbrun färg. Plocka ihop samtliga salladsingredienser på ett stort fat.

Lördag: Hemmagjord sushi

Koka sushiriset enligt anvisningar på paketet. Häll sedan upp riset på en stor tallrik så att det får svalna ordentligt innan du börjar. På förpackningen med noriarken(algark) står det beskrivet hur man gör makirullar. Gott att ha i makirullar: färsk lax, avokado, gurka, morot, sesamfrön, wasabi, tonfiskröra (mixa tonfisk tillsammans med lite crème frâiche, smaka av med salt och svartpeppar). Som variation till rullarna kan man göra risbollar, dutta på lite wasabi och lägga något lämpligt ovanpå (exempelvis en tunn skiva lax elller en bit avokado) . För att det ska bli extra fint (eller kanske hålla ihop särskilt bra) kan man klippa ett smalt band av noriarket och sätta runt (se bild ovan).
Goda tillbehör: inlagd ingefära, wasabi, soya.

Söndag: Nudelgryta med kycklingfrikadeller

Frikadeller:
400 g kycklingfärs
1-2 pressade vitlöksklyftor
0,5 finhackad färsk röd chili
2-3 cm finhackad färsk ingefära
färsk timjan

Grytan:
2 morötter
1 röd lök
1 paprika
några champinjoner
1 burk kokosmjölk
1 bit ingefära
1,5 msk fisksås
pressad citronsaft
salt, peppar, chilikrydda
äggnudlar till 3-4 personer

Blanda alla ingredienserna till frikadellerna. Forma små frikadeller med hjälp av två skedar. Stek i lite olja tills de är genomstekta. Gör under tiden grytan. Fräs morotsstavar, rödlöksbåtar, hackad paprika tillsammans med ingefäran i lite olja i en gryta en stund. Tillsätt kokosmjölken och låt småputtra. Samaka av mied fisksås, citronsaft, salt, peppar och chilipeppar. När morötterna börjar få lagom tuggmotstånd, tillsätt delade champinjoner. Koka nudlarna separat och vänd sen ner dom i grytan tillsammans med frikadellerna.

Fem snabba tips för pigg och glad mat:

1) Grodda något kul och otippat, tex broccolifrön (och få lite vårkänsla på köpet!)

2) Bjud på fuskglass (mixa frysta sommarbär tillsammans med banan, livar upp vilken vardagskväll som helst)

3) Lek med maten (falukorv blir aldrig så kul som när man plockar fram pepparkaksformarna)

4) Ta tillvara på soltimmarna och duka upp utomhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".