Innan färgen kom var alla snygga

"Jag är nyfiken blå" och "Jag är nyfiken gul" var filmerna som skapade rabalder i slutet på 1960-talet. Lena Nyman, den fantastiska skådespelerskan som gick bort förra veckan, blev hårt ansatt av Svenska Akademiens gubbslem Artur Lundkvist och journalisten Nils Beyer eftersom de hade åsikter om Lenas kroppshydda. "En själlös, lite dum kropp" och "fet bak" var bland andra epiteten som de använde angående Nymans nakna kropp som hon visar upp.

Männen tyckte dessutom synd om Börje Ahlstedt och de tycker att man "borde unna den sympatiske pojken en mera välväxt flicka". (Välväxt förresten, betyder inte det att kvinnan skulle vara rundare? Ja ja, korkat i vilket fall).

I en fantastisk debattartikel ger Lena Nyman svar på tal och ställer den högst relevanta frågan: Hur i helvete ser en intelligent kropp ut? Är det nån som vet hur man gör för att höja intelligensnivån på sin kropp?

Christer å sin sida blev mer fascinerad över att alla var så snygga på 60-talet. Och ja, han tror fortfarande att färgen överhuvudtaget uppfanns på 70-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".