Christer tjuvlyssnar på tåget

Tågpendlare har mycket att klaga på. Men det finns ljuspunkter också. Den kanske främsta: möjliheteten att både tjuvlyssna och tjuvkika. Jag är på väg till Linköping och Melodifestivalen, men innan vi ens hunnit till Knivsta känner jag hur öronen vuxit till elefantstorlek och vrider sig likt känguruns för att kunna ta in allt.

Hörlurarna har jag bara som täckmantel. Och muffar, det är lite kallt på tåget.

Kvinnorna närmast mig jobbar på ett kommunkontor någonstans i Gävleborg, men inte i Gävle som det verkar. De är upprörda över sina nya mobiltelefoner. Framför allt att det visat sig att det bara var män på kontoret som fick vara med i "mobilgruppen" som fick vara med och bestämma. Själva har de ägnat senaste veckorna åt att välja nya gardiner. Jag får anstränga mig för att inte säga "menvaihelvete" eller något annat som avslöjar att jag lyssnar i smyg.

Ett par platser framför mig sitter meteorologen Pär Holmgren och ser lite sur ut. Han kanske börjar inse att han kommer få äta upp det han sa om de amerikanska kollegerna som sa att vi kommer få en vargavinter som ska vara långt in i vårmånaderna. Det är som att spå i kaffesump, sa Holmgren. Några veckor senare kom SMHI med prognosen att det ska fortsätta vara ruskigt kallt en bra bit in i mars. Då skulle jag också bli lite purken.

Bakom mig sitter några män i medelåldern som vet säkert, sådär säkert som bara medelålders män kan veta, att det finns en hel del fuffens med den nya fotbollsarenan som byggs norr om Stockholm. Upphandlningen är korrupt, säkerheten bristfällig, arkitekturen skitful och dessutom är Zlatan Ibrahimovic överskattad och ingen lagspelare. Bygget borde stoppas och Zlatan petas från både Milan och landslaget.

Nu kommer vi till Arlanda. Hur mina spionöron ska orka hela vägen till Linköping förstår jag inte.

/Christer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista