Christer tjuvlyssnar på ersättningsbussen också

Tåget hem från Linköping var inställt och skulle ersättas med buss. En buss som inte kom på en halvtimme, utan information från varesig SJ eller personal på resecentrum. Hållplatsen för ersättningsbussar ligger ett par hundra meter från själva stationsbyggnaden, så det var ingen som vågade gå iväg för att fråga eller klaga, av rädsla för att missa bussen om den plötsligt dök upp och sedan gav sig av igen i raketfart.

Till slut både kom och gick det en buss från ett bolag vars namn påmide om forna Jugoslavien. Det gjorde själva bussen också. Undrar om jag inte såg den i Split sommaren 1985. I Norrköping fick vi byta till en modernare buss från samma bolag. Och ungefär samma tid också.

Säga vad man vill om SJ och hur trafiken, och framför allt informationen, funkar eller inte. Men jag tror inte det finns något annat hel- eller halvstatligt bolag som kan föra människor samman. Och då menar jag inte föra samman som i flytta dem närmare varandra. För det är ju det som SJ verkar ha problem med. Nej, vi tystlåtna och tillknäppta svenskar får faktiskt någonting att samlas kring i SJ. En gemensam fiende som gör att vi öppnar oss. Paradoxalt skulle man kunna säga att någonting som verkligen borde göra oss buttra snarare gör oss lite trevligare. I alla fall för stunden.

Under den, trots allt ganska överkomliga, stund som vi väntade på ersättningsbussen fick jag höra om både en födelsedagsfest, en ishockeymatch och ett teaterbesök som kanske måste avbokas pga tågstrulet. Inte en chans att samma person hade kommit fram och spontant utbrustit: "Jag ska gå på teater ikväll och det ska bli sååå roligt" om tåget samtidigt rullat in som planerat. Nu kom varken tåg eller buss och då kändes det plötsligt inte alls konstigt att istället säga "Faaan och jag som ska på en så jävla bra teater ikväll".

Nu sitter jag längst fram i bussen, eftersom att det är en dubbeldäckare och man måste sitta längst fram i sådana om man får chansen. (Ja, jag gled lite smidigt förbi kön för att få förstatjing på bästa platserna) Bakom mig hör jag åtminstone tre samtal mellan människor som inte känner varandra alls. Ett handlar om skolan, för båda är lärare. Ett annat om barnuppfostran, för en av personerna hade just ett hetsigt telefonsamtal med sin dotter. Det tredje är jag inte säker på, men det låter som sportlovsplaner.

Mina enda planer för vecka 8 är att komma hem.

Christer