Tänk-tänk-tänk

Nu visar studier att förmågan att reflektera över sig själv, och tvivla på sin förmåga, inte enbart är mänsklig. I ett experiment med makater, en slags apor, har amerikanska forskare upptäckt att aporna, när de ställs inför knivigare val, hellre tvekar än tar en risk.

Aporna satt framför en pekskärm. De fick avgöra densiteten på en bild av en ruta. Den hade hela tiden två alternativ. Om de svarade rätt fick de något ätbart, en äppelbit kanske, och fortsatte spela. Om de gissade fel fick de inget straff men spelet tog en paus och möjligheten till fler godbitar försvann en liten stund. Och det är här möjligheten att passa kommer in. För det fanns ett alternativ till, en ruta med ett frågetecken. Professor David Smith, som gjorde studien, säger att aporna resonerar lite som oss människor när de misstänker att faktiskt inte vet eller kan någonting, läser vi på BBC:s hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista