p4 morgon 18 mars

Rosmarin i både lammbiffar och sorbet

Rosmarin är mycket mer än bara köttkrydda. Den funkar även utmärkt till både bröd, frukt och olika sorters desserter.

Fem snabba med rosmarin:

1) Pizza med rödbeter, getost och rosmarin
2) Smaksätt baguette eller focaccia med rosmarin, valnötter och oliver
3) Baka chokladkakor med apelsinskal, hasselnötter och rosmarin
4) Stek äppelklyftor i lönnsirap och rosmarin. Servera till glass eller pannkaka
5) Mixa rosmarin och olivolja, ringa över exempelvis lamm

  

Fredag: Kycklingenchiladas i ugn

500 g kycklinglårfilé
1 rödlök
1 paprika
1 burk svarta bönor
1 röd chili
5-6 tomater
1 dl majs
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar
6-8 tortillabröd

Dela och stek kycklingen i lite olja. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och spiskummin. I en annan stekpanna, stek lök i båtar, fint strimlad röd chili, samt paprika och tomater som tärnats. Rör ner majs, svarta bönor (som sköjts) samt den genomstekta kycklingen. Smaka av med kryddor. Fyll tortillabröd som rullas ihop och läggs i en ugnsform. Toppa med riven ost och gratinera i ugn i 200 grader tills osten smält och rullarna fått fin färg. Servera sallad och en klick gräddfil.

   

Lördag: Lammfärsbiffar med rosmarin och fetaost, ugnsrostad sötpotatis

500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 gul lök
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk finhackad färsk rosmarin
150 g fetaost
4 st medelstora sötpotatis

sås:
1 dl matyoghurt
1 citron
1 vitlöksklyfta
Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg på en plåt, ringla över lite olja, generöst med flingsalt. Ugnsrosta mitt i ugnen i 200 grader tills de är mjuka och har fått fin färg. Blanda under tiden lammfärssmeten, rör ner kryddor, riven lök, pressad vitlök och smulad fetaost. Forma 8 biffar och stek på medelvärme i lite smör eller olja ca 4-5 min på varje sida. Rör ihop en sås av yoghurt, rivet skal från 1 citron samt pressad vitlök.

     

          

          

Söndag: Vegetariska biffar på morötter och chashewnötter, matvetesallad

1 dl ströbröd
1 dl grädde
3 stora morötter
2 dl osaltade chashewnötter
2-3 msk vetemjöl
1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
1 tsk torkad rosmarin
matvete för 4 pers

rucolasallad
1 ask körsbärstomater
oliver

dressing:
1 msk äppelcidervinäger (el liknande)
1 msk rapsolja
1 tsk dijonsenap

Koka matvetet. Blanda ströbröd och grädde, låt svälla en stund. Rör därefter ner fint rivna morötter, grovhackade, alt mixade nötter och pressad vitlök. Smaka av med kryddor. Forma 8-10 platta biffar eller bollar, stek på medelvärme i olja. Rör samman dressingen och blanda ner i det kokta.

      

Efterrätt: Rosmarinsorbet          

Koka upp 3 dl vatten med 1 dl socker och blad från en rosmarinkvist. Låt koka lagen max 5 min, annars blir den lätt lite besk. Sila bort bladen och smaka av med saft från ung en halv citron. Svalna och ställ i frys någon timme så att lagen tjocknar. Vänd ner en uppvispad äggvita. Frys, men rör gärna om några gånger under infrysningen så får sorbeten en fastare konsistens. Ställ fram en halvtimme före servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista