1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Lägg rabarber på rabarber!

Vår matinspiratör Christina Jansson gräver i rabatten och plockar med sig rabarber den här torsdagen. Sura och jävliga tycker vissa -men de är en bra balans i sallader och i andra maträtter. Hon bjuder i vanlig ordning på fem snabba tips i rabarberväg.

Fredag: Lax- och potatissallad med sparris och pepparrotssås

400 g varmrökt laxfilé
800 g potatis
1 knippe grön sparris
romansallad
körsbärstomater
3 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
rivet skal från 1 citron
färsk (citron-)timjan
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1,5 dl creme fraiche
3 msk finriven pepparrot

Koka potatisen, låt sparrisen koka med sista 1-2 min. Blanda en dressing av olja, vinäger, rivet skal från citron, finhackad färsk timjan, salt och peppar. Blanda den nykokta potatisen med sparris och dressing. Servera med romansallad, tomater, lax och en sås som rörts ihop av creme fraiche och finriven pepparrot.

Lördag: Rödbetsbiffar med getostkräm och matvete med smak av honung

400 g rödbetor
1 gul lök
2 ägg
2 msk maizena
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 tsk rosmarin
2 dl matvete
2 tsk honung
2 tsk äppelcidervinäger el liknande
2 tsk rapsolja
1 dl creme fraiche
80 g getost

Riv rödbetor grovt och lök fint. Pressa den mesta av vätskan ur rödbetorna. Blanda grönsaksrivet med ägg, maizena och kryddor (mortla rosmarinen). Koka matvetet enligt anvisningar på paketet. Forma ca 8 platta biffar och stek på  medelhög värme i lite rapsolja el smör, ca 2-3 min per sida. Häll av vattnet från det kokta matvetet, och rör ner honung, olja och vinäger. Smula ner getosten i creme fraichen. Servera matvetet med rödbetsbiffar och getostkräm.

Söndag: Köttbullar med fettuchini och rabarbersallad

500 g nötfärs
1 gul lök
1 dl finhackade färska örter (basilika, koriander ex.vis)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
fettuchini el annan färsk pasta
1 liten fänkål
1-2 stjälkar rabarber
1 liten bit vitkål
3 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 nypa salt
1 krm svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser till köttbullssmeten, forma runda små köttbullar och stek i lite smör eller rapsolja. Ansa fänkål och skär den så tunt som möjligt, hyvla eller skär vitkål tunt, likaså rabarber. Rör ihop dressingen och blanda ner i salladen. Servera köttbullarna med rabarbersallad och färsk pasta.

Fem snabba tips på rabarber:

1) Skiva rabarber och lägg i en tillbringare med vatten. Låt stå kallt någon timme, bjud sedan på friskt rabarbervatten.
2) Koka rabarberchutney (ingefära, chili, rödlök).
3) Tillsätt en näve rabarber i en (gräddig) kycklinggryta.
4) Smörstek rabarber med socker och nystött kardemumma. Tillsammans med vaniljglass är det sommarens enklaste efterrätt.
5) Rabarbersorbet, den godaste sorbén av dem alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".