1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Slå mynt av mynta

Mynta är en uppfriskande krydda som används i bland annat drinkar och tandkräm. Christina Jansson ger oss fler fantasifulla tips än så med mynta i torsdagens matinspiration.

Fredag: Vietnamesiska vårrullar

1 paket rispapper (runda, ca 15 cm i diameter)
morötter
gurka
salladsblad
böngroddar
räkor med skal
färsk ingefära
färsk koriander
färsk mynta

Sås:

2 msk fisksås
2 msk pressad limesaft
finhackad röd chili
0,5 tsk honung

Skala räkorna. Dela morot och gurka i tändsticksstora bitar. Skär ingefära i tunna stavar. Doppa 1 rispapper några sekunder i kallt vatten. Lägg rispappret på en tallrik eller skärbräda. Lägg fyllning i mitten på rispappret. Vik den del av pappret närmast dig över fyllningen, vik in sidorna och rulla ihop vårrullen. Skär itu vårrullen på snedden. Upprepa tills rispapprena tar slut. Blanda ihop såsingredienser. Servera vårrullarna med såsen att dippa i, till förrätt eller gör riktigt många och servera som huvudrätt.

Lördag: Kyckling panerad i sesamfrön och polenta, ris och currysås

800 g kycklinglårfilé
1 dl polenta
1 dl sesamfrön
1 ägg
salt, peppar

sås:

2 dl matyoghurt
2 tsk (gul) curry
1 tsk honung
en liten nypa salt

Dela kycklinglårfilén. Vänd kycklingen i uppvispat ägg och därefter i en

blandning av sesamfrön, polenta, salt och peppar. Stek i rapsolja, ca 4 min på varje sida (tiden varierar utifrån storlek på kycklingbitarna, kontrollera att kycklingen är genomstekt). Servera med ris och currysås.

Söndag: Pannbiff med råstekta rotfrukter och svampsås

750 g nötfärs
1 gul lök
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
200 g skogschampinjoner
1 msk smör
2 dl grädde el creme fraiche
1 tsk fond
en skvätt sherry
rotfrukter
rapsolja
salt, peppar

Blanda färsen, forma biffar och stek några minuter på varje sida i lite smör eller olja. Skär rotfrukterna riktigt runt med en vass kniv. Stek rotfrukterna (inte för stor mängd åt gången) i lite rapsolja på medelhög värme, tillsätt tunt skivad gul lök. Salta och peppra. Rotfrukterna ska få fin färg, stek sedan klart på lite lägre värme (ca 10-15 min). Dela och fräs svampen i smör. Tillsätt grädde och smaka av med lite fond, svartpeppar och en skvätt sherry.

Fem snabba tips med mynta:

1) Smaksätt tsatsiki med färsk hackad mynta

2) Koka myntagelé och bjud på till lammet (kan fuskfärgas med någon grön karamellfärg)

3) Hacka färsk mynta tillsammans med persilja och rör ner i couscous- eller bulgursallader

4) Koka te på marockanskt vis (grönt te, färska myntablad, socker efter smak). Serveras i glas.

5) Jordgubbssallad till efterrätt, marinerad i limesaft, lite socker, finhackad mynta- och basilika)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".