1 av 4
Västerbottenpaj. Foto: Christina Jansson
2 av 4
Den som väntar på något vill inte vänta för länge. Den här äppeldesserten fixar du på mindre än en kvart. Foto: Christina Jansson
3 av 4
Stekt abborre med dillsås. Foto: Christina Jansson
4 av 4
Köttgryta. Foto: Christina Jansson
p4 morgon 27 oktober 2011

Efterrätt på mindre än 15 minuter

När man blir sugen på något riktigt gott får det gärna gå fort. Christina ger tips om efterrätter som du slänger ihop på mindre än en kvart.

Helgmeny:
Fre Västerbottenpaj med kantareller
Lör Stekt abborre med dillsås
Sön Köttgryta med svagdricka

      

      

Västerbottenpaj med kantareller

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
fyllning:
150 g västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
0,5 liter färska kantareller

Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt en
timme i kylskåp. Tryck ut degen i en form (24 cm i diameter), nagga
och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min. Stek
kantarellerna och lägg i det förgräddade pajskalet. Riv osten. Vispa
upp ägg tillsammans med grädde, rör ner osten. Smaka av med salt och
peppar. Häll fyllningen över svampen och grädda i 200 grader ca 20
min, tills pajen stannat. Servera pajen ljummen eller kall.

     

        

Stekt abborre med dillsås

600 g abborrfilé
grovt rågmjöl
salt och vitpeppar
sås:
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
massor med färsk dill
en nypa salt
potatis

Lägg rågmjöl på en tallrik och blanda med en knapp tsk salt och lite
vitpeppar. Vänd abborrfilérna i rågmjölet och stek filérna i smör
någon minut på varje sida. När fisken är stekt, häll grädde och mjölk
i stekpannan och klipp ner mycket dill. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis.

   

     

Köttgryta och ris

800 g grytstek (oxytterlår el liknande)
1 gul lök
1 röd lök
2 msk smör el rapsolja
salt och svartpeppar
2,5 dl vatten
2,5 dl svagdricka
1 lagerblad
8 kryddpepparkorn
rotfrukter (morot, rotselleri, palsternacka)

Dela köttet i grytbitar. Bryn några minuter på hög värme i smör i en
gryta, salta och peppra. Tillsätt löken och fräs någon minut till.
Häll över svagdricka och vatten, tillsätt lagerblad och
kryddpepparkorn. Låt småkoka länge, minst 1 timme, gärna 2. Smaka av
med salt och peppar. Dela rotfrukter i mindre bitar och lägg i sista
kvarten eller tills de är mjuka. Servera med ris eller potatis.

       

      

Efterrätt

Rosta grovhackade hasselnötter, chashewnötter och lite havregryn i en
torr stekpanna. Klyfta eller skiva äpplen. Stek äpplena mjuka
tillsammans med 1 msk smör, ett par nypor råsocker och ev 1 msk
calvados (ung 5 min). Pudra med kanel. Rör under tiden ihop
tjockyoghurt och grovstött kardemumma, smaka av med lite honung eller
florsocker. Servera de stekta äpplena med kardemummayoghurten och
toppa med nötströsslet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".