Ulf Emanuelsson och Björn Olsen. Nu vänner. Foto: Christer Engqvist/SR.
P4-Morgon 2 november 2011

Nu ska de börja prata med varandra

"Vi är trots allt samma djurart"
3:16 min

Fågelinfluensan, svininfluensa och den nya fästingburna skräckinfektionen. Precis som de de flesta infektionssjukdomar vi smittas av är de sjukdomar som sprids från djur till människa.

Men inom medicinskrået har man ofta suttit och krafsat sig i huvudet och inte begripit vad det är för konstiga sjukor folk har. Nu ska det bli ändring på det, i alla fall i Sveriges enda stad som har både veterinär- och medicinutbildning. Från och med i dag ska studenterna ha gemensamma lektioner för att bli bättre på att förstå våra sjukdomar.
- Det här är en del i en global rörelse, att se vår hälsa i ett bredare perspektiv och blir bättre på att se smittvägarna, säger Björn Olsen från Uppsala universitet.
- Jag tror att studenterna uppskattade det här väldigt mycket, säger Ulf Emanuelsson från Sveriges Lantbruksuniversitet, som har kört en testomgång av det nya konceptet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".