Mitt Romney. Foto: Paul Sancya
p4 morgon 10 november 2011

Louis Herrey om den växande mormonkyrkan

Louis Herrey gästar P4 Morgon
10 min

Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, eller mormonkyrkan, växer så det knakar. I USA har antalet medlemmar ökat med 60 procent de senaste trettio åren. P4 Morgon frågade en av Sveriges mest, eller enda, kända mormoner vad det kan bero på. Louis Herrey är han med blå skjorta.

En anledning kan vara den senaste tidens påkostade reklamkampanj där till synes helt vanliga amerikaner berättar att de även är mormoner. Undersökningar visar också att mormoner är friskare och lever längre än andra amerikaner och till och med längre än svenskar. Kyrkan håller dessutom på att få en presidentkandidat. Som det ser ut blir det mormonen Mitt Romney som kommer att utmana Barack Obama i nästa års val.

Louis Herrey tror att framgångarna i USA framför allt beror på att man börjar lyckas bryta ned några av de vanligaste fördomarna mot mormonerna, som den att de utövar månggifte. I Sverige är kyrkan fortfarande liten, med knappt 9000 medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".