p4 morgon 7 februari 2012

Langos - en väg till jobb

8:57 min

Den 6-7 februari intar "knallare" Vaksala torg i Uppsala. Distingsmarknaden är i gång för 610:e gången i rad och det flödar av smaksatt ost, korv och allehanda godsaker på torget. En av knallarna är Fred Taikon som inom ramen för projektet "Revansch till jobb" säljer langos på årets marknad. Vår reporter var på plats i langovagnen:

Vad handlar "Revansch till jobb" om, Fred Taikon?
– Det är en förening som försöker få långtidsarbetlösa tillbaka i jobb, utan bidrag. De pengar vi får via försäljning går direkt tilbaka till föreningen.

Hur gick det till att det startades?
--
Det var ett gäng arbetslösa människor som hade problem att få jobb, och då försökte vi att få ett jobb och få pengar på något sätt och då tänke vi att när någon sedan går vidare till ett annat jobb så kommer någon annan in i projektet så att det inte dör ut, säger Fred Taikon.

Och inom ramen för projektet har ni alltså en langosvagn här på marknaden. Hur har det gått med försäljningen hittills?
– Katastrof! Vi håller till på Roslagsgatan i utkanten av marknaden så ingen har sett oss. Men de som varit här har givit oss jättemycket beröm.

Tony som jobbar här i vagen - han håller på att lära sig svenska också?
– Ja det finns människor som är välutbildade men som inte kan någon svenska så i det här projektet försöker vi lära dem de vokabulär som de behöver för att kunna jobba i ett kök, och vi går dessutom igenom de svenska reglerna för miljö och hälsa i ett kök. Vi hade en kvinna tidigare som var en riktig mästerkonditor. Hon hade bott i Sverige i 12 år när hon kom till oss men kunde jättedålig svenska, men efter att ha varit hos oss fick hon jobb, säger Fred Taikon.