Enligt Anna Nilsson är alkoholfritt trendigt just nu. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
p4 morgon uppland

Massa bubbel, matjes och must

Dryckestips och annat smått och gott med vinkännaren Anna Nilsson
5:18 min

Valborgsmässoafton lurar bakom helgen! Redan klockan sju på måndag morgon inleds den årliga champagnefrukosten i Uppsalas parker. Senare på dagen bjuds det på sillunch på sina håll och till kvällen är det många som inmundigar något från grillar runtom i länet. En hel del mat och dryck hör alltså firandet till men vad ska vi läska strupen med?

Anna Nilssons valborgsmeny

Till grötfrukosten:

"Halvtorrt- sött vin passar bäst till gröt med sylt eller färska frukter"

Champagnetips: Codorniu (7735) 69:- eller Asti Martini (7706) 69:-
Alkoholfritt: Isabella Sagnolo (1927) 49:- Italien Toselli (1996) 32:-

Till sillunchen:

Macka med konjaksmarinerad matjessill:
Matjessill, hälften av spadet + ca 6 cl konjak (av valfri sort) - marinera under natten
Kokt potatis i skivor
Gräslök och rödlök fint hackat
Finhackade hårdkokta ägg
Brynt smör i stekpanna

"Ljus lager är alltid ett säkert kort till sillen men vin går också bra"

Vintips: Gustave Lorentz Gewürz (5244) 94:- Alkoholfritt: Natureo (1912) 49:-
Öltips: Weinenstephaner Hefeweissbier (1922) 12.90:- Alkoholfritt: Carlsberg (1985) 9.90:- 

Till grillmiddagen:

"Många äter en köttbit och då passar det bäst med äppelmust "

Dryckestips: Äpppelmust, många sorter. T.ex. Gravensteiner (90197) 36:-(alkoholfritt)
Vintips: Eikendal Pinotage (2749) 109:- Primitivo di Manduria (6256) 79:- 

Under valborgsmässoaftonens parkhäng kan champagneflaskan hinna bli en aning uppvärmd innan den intas, vilken sort är godast ljummen?
– Torra sorter är nog bättre än de söta som kan bli en aning kvalmiga. Jag skulle föreslå Ferrari eller Codorniu- den torrare varianten, säger Anna Nilsson.

Till sist, om du bara får tipsa om en flaska till valborgsfirandet vilken blir det?
– Chapel Hill är bra och billig och vad gäller alkoholfritt blir det Billabong. Båda ligger runt femtiolappen, avslutar Anna Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".