1 av 7
Faridés kyckling i saffran- och tomatsås. Foto: Christina Jansson
2 av 7
Sparris med hollandaise. Foto: Christina Jansson
3 av 7
Sparrisrisotto. Foto: Christina Jansson
4 av 7
Lammfärsspett och sallad med rostade rödbetor och labneh. Foto: Christina Jansson
5 av 7
Innan midsommar bör sparrisen skördas. På Fredrikslunds gård är det dags till helgen. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
6 av 7
Lantbrukaren Gustaf Olsson gillar sin sparris med parmesan och ett glas rött vin. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
7 av 7
Sparrisarna är fortfarande lite för smala och kortväxta. Gustaf Olsson hoppas på värme. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR
p4 morgon uppland

Sparrisen ute i backarna står

”När den växer sakta blir den lite lila i färgen”
7:38 min

Årets sparris växer lite trögt i kylan. På Fredrikslunds gård brukar de ha skördat första omgången vid den här tiden. I år får de vänta ett par dagar till, berättar sparrisbonden Gustaf Olsson.

Christina kommer till studion med en hel bukett sparris och goda recept inför helgen.

Sparris med hollandaise
2 knippen färsk grön sparris
3 äggulor
150 g smör
1 msk kallt vatten
2 msk pressad citronsaft
1 nypa salt resp vitpeppar

Smält smöret och låt svalna. Vispa äggulor kraftigt i ett kärl i ett hett vattenbad tills äggulorna tjocknat. Tillsätt vattnet och fortsätt vispa. Lyft bort från vattenbadet. Häll sedan ned avsvalnat smör (lite i taget!) i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med saft från citron, salt och peppar. Ansa sparrisen. Lägg ner i kokande lättsaltat vatten ca 3 min, beroende av tjocklek. Lyft upp med hålslev och servera med hollandaisesås.

HELGMENY:

Fre: Sparrisrisotto pyntad med lufttorkad skinka, hyvlad parmesan, pinjenötter och rivet citronskal
Lör: Lammfärsspett och en sallad med rostade rödbetor och labneh
Sön Faridés kyckling i saffran- och tomatsås

Sparrisrisotto
5 dl risottoris, ex.vis Arborio
1-1,5 l grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk rapsolja
2 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
ev salt
svartpeppar
1,5 dl riven parmesanost
2 buntar färsk grön sparris
pynt: citronzest, hyvlad parmesan,
pinjenötter, lufttorkad skinka

Koka upp buljongen. Fräs finhackad lök och vitlök i 1 msk smör och 2 msk olja, löken ska bli mjuk utan att få färg. Låt riset fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt allt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet. Under tiden, koka sparrisen i lättsaltat vatten, ung 3 min. Dela i mindre bitar, spar några hela att garnera med. När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost och en liten klick smör. Risotton ska vara krämig (hellre för lös än stabbig). Rör ner den hackade sparrisen. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Pynta med sparris, lufttorkad skinka, citronzest och hyvlad parmesan. Serveras genast.

Lammfärsspett och sallad med rostade rödbetor och labneh
600 g rödbetor
0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandad sallad, t ex gärna ruccola och rödbetsskott
labneh (avrunnen getyoghurt, finns att köpa färdig)
timjan, svartpeppar
Lammfärsspett:
450 g lammfärs
2 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar

Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. Blanda med olja och flingsalt i en ugnsform. Rosta i 225 grader tills de är mjuka (ca 30 min). Blanda samman lammfärssmeten och forma åtta avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera salladen på ett stort fat, toppa med rödbetor och labneh, svartpeppar och lite timjan. Servera med lammfärsspetten.

Faridés kyckling i saffran- och tomatsås
900 g färsk kycklingfilé
1 gul lök
vatten
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk gul curry
1 tsk senap
1 msk smör
2 msk tomatpuré
0,5 lime
1 tsk salt
knappt 0,5 tsk saffran i socker
(saffran som mortlats med en sockerbit)

Skala och dela löken. Lägg löken tillsammans med kycklingen i en stor kastrull. Täck med vatten, tillsätt curry och gurkmeja. Låt koka under lock i ungefär 20 min. Under tiden: rör ihop senap, smör, tomatpuré och limesaft i en bunke. Tillsätt därefter buljongen från kycklingkoket i bunken, samt 1 tsk salt och 0,5 tsk saffran. Lägg kyckling och lök i en ugnsform. Häll över såsen. Ställ in i ugn 200 grader och låt stå i 40-45 min ungefär. Smaka av med mer salt. Servera med riset nedan.

Ris på persiskt vis
Lägg 5 dl basmatiris i blöt. Koka därefter riset enligt anvisningar på paketet, ta av riset innan det är färdigkokt. och sila bort vattnet. Tillsätt 1 dl vatten tillsammans med 1/4 dl olja i botten på riskastrullen. Bred ut ett tunt lager cornflakes i botten på kastrullen. Häll över riset. Svep in kastrullocket i en kökshandduk och lägg locket på kastrullen. Låt riset koka klart. I en annan kastrull, värm berberis tillsammans med lite olja och saffran. Rör sedan ner lite av riset här så att det blir gult. När riset är färdigkokt lägg upp det på ett fat och toppa med berberis och det saffrnsgula riset. Servera cornflakesskorpan vid sidan om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".