1 av 4
Pavlovatårta med rabarbercurd. Foto: Christina Jansson
2 av 4
Köttbullar med granskott och enbär. Foto: Christina Jansson
3 av 4
Hamburgare med syltad lök och vitlökssås foto: Christina Jansson
4 av 4
Kyckling med couscoussallad. Foto: Christina Jansson
p4 morgon uppland

Rabarber till mor

Lagom till mors dag är rabarbern som allra godast. Vi lägger rabarber på tårtan som Christinas redan lagt rabarber på. Helgmenyn bjuder även på hamburgare, kyckling sam köttbullar med granskott och enbär.

       

Pavlova med rabarbercurd, grädde och jordgubbar

4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med hjälp av en köksmaskin, elvisp eller liknande. Tillsätt 1 tsk socker i taget under fortsatt vispning. När allt socker är i, vispa ytterligare 3 min. Under fortsatt vispning, tillsätt maizena respektive vinäger. Spritsa ut en runt tårtbotten (20 cm i diameter) på bakplåtspapper på en plåt. Vrid ner temperaturen till 120 grader. Sätt in plåten i mitten/nedre delen av ugnen. Grädda i 1,5 h. Botten ska vara hård, men fortfarande lite mjuk och seg i mitten, om det behövs, grädda ytterligare 15 min. Ta därefter ut den ur ugnen. Om tårtan förbereds dagen innan, kan marängbotten med fördel stå i kall ugn över natten.

Rabarbercurd
250 g rabarber
0,5 dl vatten
1 ägg
1 dl socker
25 g smör

Dela rabarbern i centimetertjocka bitar. Koka tillsammans med vattnet i en kastrull i 5-10 min. Mosa genom en finmaskig sil ned i en stålbunke. Vispa ägget ordentligt. Koka upp ett vattenbad. Rör ner smör (delat i mindre bitar), äggvispet och sockret i stålbunken med rabarbersaften. Sätt stålbunken över vattenbadet (som ska koka) och vispa med elvisp tills curden tjocknar, ca 15 min. Låt curden svalna.

Pynt
3 dl vispgrädde
färska jordgubbar
florsocker

Bred ut curden över marängbotten. Toppa med vispad grädde, färska bär och pudra över florsocker.

    

     

Köttbullar med granskott och enbär
400 g vilt- eller nötfärs
1 dl granskott
6 st enbär
0,5-1 knapp tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda köttfärs, grovhackade granskott, grovt mortlade/hackade enbär, salt och peppar till en smet. Rulla till lite större köttbullar och stek i smör. Servera med potatismos, lingonsylt och gräddsås.

      

      

Hamburgare med syltad rödlök och vitlökssås
400 g nötfärs
1 msk barbequesås
1 knapp tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda ingredienserna. Forma 4 st hamburgare och stek på medelhög värme i lite olja eller smör. Servera med hamburgerbröd, syltad rödlök (se recept nedan), sallad, gurka, tomat och vitlökssås (1 dl creme fraiche + 1 vitlöksklyfta + 0,5 krm svartpeppar).

Syltad rödlök:
2 st rödlök
0,5 msk smör
2 msk råsocker
2 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

Skala löken och skiva i centimetertjocka skivor. Stek mjuka i smör utan att de tar färg. Tillsätt socker, vinäger, salt och peppar. Låt koka ihop ytterligare en liten stund, ung 5 min.

      

       

Kyckling med couscoussallad

10 kycklingben
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 msk rapsolja

Gnid in kycklingbenen med kryddor och olja. Stek i 200 grader i ca 30 min mitt i ugnen. Vrid över till grill de sista 5 min.

4 port couscous
1 mango
1 rödlök
200 g körsbärstomater
ärtskott
mangochutney

Koka couscous enligt anvisningar på paketet. Blanda couscous med tärnad mango, tunt skivad rödlök, halverade tomater och ärtskott. Servera med kycklingben och mangochutney.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".